HTML

Ilyenek a...

Mindig lesznek, akik nem szeretik a vodkát. És mindig lesznek, akik nem szeretik a narancslét. Lesznek akik az arányokon panaszkodnak. A maradék pedig örömmel megissza amit eléraknak. Az 1-es csoport rinyálása, a 2-es csoport morgása, a 3-as csoport okoskodása, és a 4-es csoport hálás röfögése, ami miatt megéri írni.

Friss topikok

  • Rakétás Renesco: @Örömhernyó: Csak egyet tudok érteni! (2019.11.17. 23:54) Ilyenek a mai egyetemisták
  • Rakétás Renesco: Új post! (2013.10.28. 03:38) Ilyenek a kisnyugdíjasok
  • Impulzusmomentum: Állati :) mégmégmég. Mondjuk írhatnál a beképzelt várandósokról/újdonsült kismamákról. Valamiért m... (2013.10.10. 13:42) Ilyenek a parasztok

Ilyenek a kisnyugdíjasok

2013.10.09. 22:57 Rakétás Renesco

Hogy mennyi??? Fiatalember! No ne vicceljen! 1200 Forint??? Nézze mink kisnyugdíjasok vagyunk, lehet hogy maguknak ez nem nagy péz, de nekünk kibírhatatlan, mink szegény emberek vagyunk. Nagyonszépen kérem, a maguk cégének biztos sok péze van, majd kigazdálkodják, én aszt nem fizetem be ezt a számlát, az bittos!!

Csípőműtétem volt, nem figyeltem a csekkeket, összetéptem a csekket mérgemben, most mondtam hogy a kutya tépte össze, azt mondta a kéményseprő hogy majd ő befizeti helyettem, na ezért külön nem járok postára, küldjék máskor a csekket ne 10-edikén, amúgy meg meg sem kaptam, elnézést! Nem jár ide a postás aranyom csak ritkán! Mi az hogy bankszámla? Nekem ilyen ne mondjon, kisnyudíjasvagyok kéremszépen!

Rosszul számolták ezt ki, csak 6 csatornám van, az unokáim sem beszélnek telefonon, elvitték a modemmot is, már megint emelték a gyógyszer árát? Átverik az idős nyugdíjas embereket! Írok panaszlevelet a miniszériumba!!

Így viselkedik egy átlagos kisnyugger ha fizetni kell. Pedig bizony az életben semmi sincs ingyen! Mindenesetre ebben a szorult helyzetben nagy megnyugvást jelent, hogy Magyarország harcoséletű vezetője álruhában járja Európát és harcol a rezsidémon ellen, kőkeményen kiáll a nemzeti érdekekért, de ez már egy másik történet!

Etimológia: A kisnyugdíjas szó a "Kádár elvtárs elvonási tünetegyüttes" típusú nyelvújítások egyik önsajnáló szégyenteljes formája. A kifejezés birtokosai előszeretettel használják ezt rangként, megkölönböztető jelzőként, előjogként vagy titulusként. "Kis Sándorné vagyok, kisnyugdíjas"

Mit jelent a kisnyugdíjas kisnyugger kifejezés:

1.  nem akarok fizetni
2.  alkudozok a már kiállított számlából egy közszolgáltatónál, mint egy piaci kofa
3.  megbánom azt amire pénzt adtam ki, és visszaviszem, visszakövetelem az árát, fenyegetőzök a fogyasztóvédelemnél (jó öreg frusztrált bemószerolás, elvtársi kötelességtudatból )
4. ha nem adja át valaki a helyét a buszon akkor hangosan zsörtölődök, káromkodok, vinnyogok, holott nem én vettem jegyet, az a szerencsétlen meg aki dolgozni jár kifizet érte 350 forintot
5. orvosnál hivatalban bárhol azt hiszem hogy elsőbbségem van, mintha az én időm fontosabb lenne azokénál akik az adójukból eltartanak és ezer más dolguk van még emellett
6. nem fogják fel hogy 20 forint már nem pénz, sőt már 200 forint sem az, volt évi átlagos 10%-alatti infláció, de valahogy felettük megállt az idő.
7.  a szappanoperák és a tv-shop az életem hátralévő értelme, úgyis megveszem a hasznavehetetlen gyógyeszközöket amitől csodát várok, aztán majd megyek panaszkodni hogy átvertek!

Más országban nem is utazhatnak ingyen a nyugdíjasok, de itt nekik ez sem elég. Sokszor ketten is vannak, mindkettő jövedelembőlszívből idegből él. Na persze két nyugdíjból szépen tesznek félre, akár még a piacra is termelnek, de ha fizetni kell akkor mindenféle kifogást keresnek. Keserűek, perlekednek, tájszólással vinnyognak a szolgáltatók és kereskedők fülébe. Azért sok kisnyugdíjas odatolja a 10 ezreseket a tizenéves unokája zsebébe, hogy megfinanszírozza a hétvégi bebaszást, de ha fizetni kell mikor a fogát húznák. Jajj de vonyít, hallgasd csak! Habzó szájjal tárcsázza a kékszámokat, annyi ideje van, míg nem kezdődnek a délutáni sorozatok.

Nem tudnak mást csak panaszkodni, ujjal mutogatni, kioktati, de közben nagyon buták, erőszakosak, indulatosak, arrogáns nagyszájú megkeseredett, irdatlan mélységekbe lemerészkedő, szégyentelen, smucig emberek! A fiatalokon gyűlölködnek ha idejük engedi, 25 év nem volt elég felfogni, hogyan működik a fogyasztói világ. Sápítoznak falun és városban, itt és ott, most és máskor. Alkoholra persze nem sajnálják a pénzt. Persze van olyan amelyik arra is sajnálja. Most mit mondjak még...

Azt hiszik hogy a vállalatok még mindig állami kézben vannak és állandóan méltányosságot kérnek mindenhonnan. Ügyeskednek de elég ügyetlenül, önmagukat lejáratva, hitvány példát mutatva bárkinek is. A jóisten legyen irgalmas amikor betolják a biciklit Szentpéter kifőzdéjébe!

81 komment

Címkék: kisnyugdíjas nyugdíjas degenerált smucig kisnyugger

A bejegyzés trackback címe:

https://whitetrash.blog.hu/api/trackback/id/tr635538249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kewcheg 2013.10.10. 12:06:51

neked apám sürgősen orvosra van szükséged...

gipsz.jakab 2013.10.10. 12:14:07

+
+babonások
+orbánhívők
+papra halgatnak
+mindenbe belepofáznak
+a kommenyizmusban minden jó volt...
+"bezzeg amikor én voltam fiatal"

stb stb
de ez csak a nyuggerek kb 20%-a , vagyis a TÖBBI 2,8 millió az normális....

pneumónia 2013.10.10. 12:17:40

Realista írás.

A kisnyugger kap 180E Ftot havonta a drága, a többdiplomás lúzerhülyének meg a sokadik munkakört varják a nyakába nettó 130E Ftért. Ja és persze 3-4 ilyen lúzerhülye kell hogy 1 drága kisnyuggert meg tudjon finanszírozni.

Még 1 aranyosak meg cukik, a nyuggerek de tényleg, mama papa jut mindnekinek az egészébe, ez eddig rendben van, csak a arról sem szabad elfeledkezni, hogy a legótvarabb hóhér, és ledér nő is megöregszik, és már nem KMKs...

tisztítottVihar 2013.10.10. 12:20:52

Elfelejti a blogíró, hogy a (kis)nyugdíj egy járulékfizetéssel szerzett jog. Ellentétben azzal a (mindenkori) hatalom által szívesen hangoztatott hazugsággal, miszerint csupán kegy.

gipsz.jakab 2013.10.10. 12:22:53

@tisztítottVihar: mijjen járulékot fizecc azér hogy INGYEN TÖMEGKÖZLEKEDÉS legyen ???? heee ?

tisztítottVihar 2013.10.10. 12:25:58

@gipsz.jakab: Kérdezd azokat, akik a tömegközlekedést 65 éves kor felett ingyenessé tették és ezt csupán életkorhoz kötötték. Nyugdíjasnak sem kell lenned, hogy élvezhesd!

gipsz.jakab 2013.10.10. 12:29:50

@tisztítottVihar: sőt mééég magyarnak sem...

a svéd rokonok el se hiszik !!!
azt hiszik szivattyuk őket !
inkább vesznek jegyet...
ijjen a világon nincs:)
ez anynira hihetetlen...
gazdag ország vagyunk !

a rezsink (fogyasztás) is 5-10 szerese egy svédének...

Gera 2013.10.10. 12:29:59

Szerintem úgy általában ilyen az ország lakosságának kb a fele, életkortól függetlenül. Ez persze nem véletlen, idióta nyugdíjas idióta fiatalból lesz, ugye.

Szelid sunmalac 2013.10.10. 12:35:40

A kisnyugdijas kifejezes nagyon is talalo, ugyanis kis nyugdijbol elnek. Nem a 40 eves tobbszazezres nyugdiju faszkalap allami alkalmazott, hanem aki ledolgozta a magat eletet igy vagy ugy, es annyit kap, hogy ehen ne haljon, mert akkor meg eppen tud szavazni, es parezer forinttal is meg lehet valtani.
Baratom....kerdeztel te mar kisnyugdijast mennyit is kap? Probaltal mar megelni annyi penzbol magadra utalva, egyedul? Raadasul mondjuk gyogyszerek nelkul, amikre majd valoszinuleg neked is szukseged lesz...Mit gondolsz, meddig huznad? Talan nekedi is szamitana minden szazas, amit most nagylelkuen szorsz itt az eterben az o nevukben is.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2013.10.10. 12:56:01

Akinek kicsi a nyugdíja, annak valamilyen okból kicsi, nem?

Apám az utolsó 15 évben látástól mikulásig dolgozott, szép nyugdíjat kap, pedig soha nem volt párttag, mindig átkúrták a munkaadói, mert tudták, hogy jó nyugdíjra hajt. Egyedül azt nézte, hogy be legyen jelentve és fizessék utána a járulékokat.
Tudom, kicsit egyszerű életcél lehetett, de most nem panaszkodik.

Szóval akinek kicsi a nyugdíja, az valamit nagyon rosszul csinált.

Szelid sunmalac 2013.10.10. 13:00:07

@gergo: Kedves Gergo! Barmilyen meglepo, az elet nem fekete es feher. Edesapad nem tudom mikor ment nyugdijba, es nem tudm mennyi volt az utolso keresete. De lehet, hogy meglep, nem mindenki keres/ett ugyanannyit. Ettol meg aki mondjuk atlagosan keresett, az ma kisnyugdijas. Lasd csak ellenpeldanak mondjuk a rendoroket. Vagy katonakat. Ok bizonyara nagyon jol csinaltak a dolgukat, mig mondjuk az asztalos, vagy a pek pocsek volt egesz eleteben.
Azonkivul lehet, hogy te kurva jol csinalod egesz eletedben a dolgod, de mondjuk te egy petakot sem fogsz kapni nyugdijnak (hacsak nem teszel magadnak felre), mert nem lesz mibol.

gyárvárosi 2013.10.10. 13:01:02

Nem tudom ki az a "derék" ember, aki ezt a blogot írta, de biztosan nagyon szeretheti a szüleit és/vagy a nagyszüleit!
Aki aktív dolgozóként teszi ugyanezt, mert van jó pár ilyen is, az azért f.sza gyerek ugye? Hiszen nem kisnyugdíjas/nyugdíjas, hanem "okos szorgalmas, fegyelmezett" munkásember!
Nemrég mentem nyugdíjba, közel negyvenhárom év munkában töltött idő után. CNC gépeket programoztam, állítottam be, három műszakban, folyamatos munkarendben, és sokan, nagyon sokan dolgoztunk, dolgoznak így.
Most akkor már semmire sem jó vén hülye vagyok, legalábbis a blog szerzője szerint, akit igazából már ki kellene iktatni az élők sorából, bár az író még szemérmes, ezt így mégsem meri leírni!
És bármilyen meglepő is lehet, én sem értek egyet az ingyenes utazással, és sok más a nyugdíjasoknak "járó" (fürdő, opera, színház,múzeum, stb)kedvezménnyel sem, hiszen mindezeket nem az igazán rászoruló, hanem a legtöbb esetben olyan nyugdíjas veszi igénybe, aki egyébként meg tudná fizetni.
Aki valóban rászorul, az kapjon mindehhez igazolást az önkormányzatoktól, és kész.
Az életkor önmagában ne legyen előny, de hátrány sem a szolgáltatásoknál.

nyuggernyúzó 2013.10.10. 13:15:57

@tisztítottVihar:
Az egész nyugdíjrendszert azonnal meg kéne szüntetni és a dolgozónál/vállalkozónál maradó járulékból családon belül rendeznék az öregeket.
Pár évtized múlva itt egy öreg-cigány-lumpen massza marad majd. Akkor majd ezt a szerzett jogot meséld el Kolompáréknak.

oleszt 2013.10.10. 13:18:56

@gyárvárosi: nem a hozzád hasonlókról szól ez az írás, hanem az olyanokról, akik nem képesek bejönni az irodába egy iratért az ingyen utazásukkal, mert az ő idejük drága, postázzuk el mi több mint 500 Ft-ért, aminek a díját nem fizeti ki. Igen, egy csomó ilyen van akiről írt sajnos. A kor nem érdem, hanem állapot. És ismerek olyat, aki nyugdíjas, mellette dolgozik, a felesége, fia dolgozik, és sajnálja a pénzt társasház korszerűsítésre, mert ő csóró nyugdíjas. De klíma használatra panellakásban van pénz. Ja, és kb annyi a fizetésem mint egy kisnyugdíjasnak, apám és apósom is több nyugdíjat kap, mint én valaha fizetést. Akkor sírjak én is? A kisnyugdíjas gyomor sem venné be, ha egy kisgyerekes elkezdene sírni

tisztítottVihar 2013.10.10. 13:38:35

@nyuggernyúzó: Néhány évtized múlva ezt az "öreg-cigány-lumpen masszát" fogod gyarapítani te is. Egy hozzád hasonló ifjú titán kioktat majd téged is a jogaidról! Drukkolj, hogy ne a Kolompár familiából való legyen. :P

Tewodros Kayode 2013.10.10. 13:47:52

Szerintem hozzunk létre a nyugdíjasoknak olyan bevásárlóközpontokat, ahonnan ingyen elvihetnek bármit. Hozzunk létre olyan speciális kórházakat és rendelőket, ahol az orvos és nyugdíjas tetszőleges ideig szabadon elbeszélgethetnek. Legyen ingyenes az összes gyógyszer számukra, valamint a villany, gáz és kábeltelevízió. Az összes szórakozóközpontot zárjuk be este 10 óra után valamint telepítsük ki őket a városszélére. Vezessünk be egy olyan törvényt, hogy tömegközlekedési eszközön kötelező legyen átengedni a helyet a nyugdíjasoknak. Tegyük ingyenessé a légi közlekedést is számukra. Sőt vezessük be a 13. havi nyugdíj mellé egyből a 14. havi nyugdíjat is. Ezenkívül lassítsák le a mozgólépcsőket, mert az túl gyors nekik. Ezen túlmenően legyen SCHMUCK ANDOR az örökös köztársasági elnök és miniszterelnök egy személyben és nevezzük ki Magyarországot a SZÉP KORÚAK köztársaságává.

Mária 2013.10.10. 13:51:39

"nem fogják fel hogy 20 forint már nem pénz, sőt már 200 forint sem az"

200 forint két kiló liszt ára, amiből egy hétig ehetsz kenyeret, ha otthon sütöd magadnak, te ostoba varangy.

Szelid sunmalac 2013.10.10. 13:56:24

@Tewodros Kayode: Egyszerubb lenne leloni oket, nem? Meg majd teged is abban a korban, amit a nalad fiatalabbak megallapitanak. Ha mondjuk a hozongo 18 eves azt mondja, hogy 20 evesen, akkor annyi evesen.

Lajos ghr 2013.10.10. 13:56:29

ti bezzeg mind kedves öreg vén sz@rok lesztek. akkor tehát jön a jófej laza kisnyugdíjas generáció, király.
nagy részetek fiatalon is ugyanezt a paraszt stílust nyomja, csak fiatal kinézettel ez vagányabb.
kb mintha suzukival vs mercivel állnál be roki parkolóba. a mercivel vagány, suzukival lúzer.

kvadrillio 2013.10.10. 14:00:03

...alaposan elolvastalak.
EZZEL KAPC SOLATBAN CSAK 1 KÉRDÉSEM VAN :

MIKOR ENGEDTEK BE TÉGED A ZEMBEREK KÖZÉ ?????

kvadrillio 2013.10.10. 14:02:13

@kvadrillio: ÉS lompos farkad meg hosszú éles körmöd meg van-é még ?????

kvadrillio 2013.10.10. 14:04:00

@kvadrillio: és..még.......

MIBŐL GONDOLTAD, HOGY EZ ITT...AZ ÁLLATOK FARSANGJA ?????????

kvadrillio 2013.10.10. 14:19:01

Egy görög átlagnyugdíjas 426 gyrost vehet majd (1 gyros 3 euró, azaz 870 forint). A budapesti pedagógus egy hónapban 160 gyrost (1 gyros 450 forinttal számolva) vehetne nyugdíjából.......

3 MILLIÓ MUNKANÉLKÜLI HALNA ÉHEN, HA A KISNYUGDÍJAS NEM ADNA NEKI KAJÁRA......

(ÍGY IS FOGYNAK SZÉPEN....ÖNGYILKOSSÁGGAL...)

nem vidám téma ez.

Mária 2013.10.10. 14:19:33

@gergo:

"Szóval akinek kicsi a nyugdíja, az valamit nagyon rosszul csinált."

Biztosan nem hallottad még azt a kifejezést, hogy "rosszkor ment nyugdíjba".

A kisnyugdíjasok nem azért kapnak kis nyugdíjat, mert ők maguk valamit rosszul csináltak, hanem azért, mert a rendszerváltás után egyrészt durván elértéktelenedtek az előtte megállapított nyugdíjak, másrészt többször is belepiszkáltak a nyugdíjszámítás módjába, így utána is voltak korosztályok, akik bár ugyanannyit dolgoztak, mint szerencsésebb társaik, mégis kifejezetten rosszul jártak.

És még mielőtt nekem támadnál: nem vagyok, és még nagyon sokáig nem is leszek nyugdíjas.

Mária 2013.10.10. 14:23:10

@kvadrillio:

"3 MILLIÓ MUNKANÉLKÜLI HALNA ÉHEN, HA A KISNYUGDÍJAS NEM ADNA NEKI KAJÁRA."

Így igaz. Nagyon sok családban a nyugdíjas szülő, nagyszülő jövedelme az egyetlen biztos bevétel egész hónapban. Még több gyerek éhezne napi szinten, ha a nagyszülők nem tudnának a saját nyugdíjukból legalább az ételre adni.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2013.10.10. 14:36:25

@Szelid sunmalac (Vigyazat! Hamisitjak!): Apám 1947-ben született, talán 4 éve nyugdíjas. Rengeteget dolgozott az utolsó pár évben - nem akarok hülyeséget mondani, de talán az utolsó 5 év átlagfizetését veszik alapul a nyugdíj megállapításánál - ezért lényegesen többet kap, mint azok, akik sírnak, hogy kevés.

Akiket ismerek hogy sírnak, azok többsége nem dolgozta le a szolgálati idejét, jellemzően nők, akik valamilyen betegség, vagy a férjük fizetése miatt maradtak sokáig otthon. Így nem csodálom, ha 80 körül kapnak.

Én akkor csinálnám kurva jól, ha nem fizetnék egy forintot sem az állam felé - úgyis eltőzsdéznék -, majd én megtakarítok magamnak ha akarok. Ha nem teszem, akkor majd éhenhalok, vagy a gyerekeimre fogok támaszkodni, ha lesz kedvük segíteni rajtam :)

@Mária: nem szokásom senkinek nekitámadni blogokban, főleg abban a témában, amiben közvetlenül én sem vagyok érintve.

Nagyjából tisztában vagyok azzal amit leírtál, ezek az emberek sajnos a rendszerváltás vesztesei. Rengetegen elmentek kényszernyugdíjba, mert amikor bezárt a gyár, inkább látták biztosnak a fix állami "fizetést", mintsem megpróbálkozzanak boldogulni magánszférában.

Aki akkor mert kockáztatni, azok nem nagyon sírnak még nyugdíjasként sem. És ehhez még az sem kellett, hogy vállalkozó legyen, hanem egyszerűen nem fosták össze magukat a kommunizmus végével vagy a családjuk miatt muszáj voltak valahogy boldogulni.

Mégegyszer: én ezt láttam, Apám dolgozott mint a gűzű, tenni akart a jövőjéért, 48 évesen is visszaült az iskolapadba, most "boldog" nyugdíjas.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.10. 14:45:37

Nem kéne bántani az időseket.A kommentelők nagy részét nem tanították meg az idősek tiszteletére.
Szégyelljétek magatokat!

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.10. 14:47:39

Ezt hozza ki ez a mocskos kormány az emberekből.
Mindenki öli egymást.
Fiatal az időset,magyar a romát,jobboldal a baloldalt,a férfi a nőt és a nő a férfit.
Borzalmas ország lettünk.

itchap 2013.10.10. 14:50:03

Büdös prosztó bunkó poszt ez, tele olyan általánosításokkal, amiktől hányok! És ez került ki Index címlapra? Szégyen! Menj el dolgozni apám, úgy ahogy azt a sok kisnyugdíjas tette (szerintem a te nagyszüleid is), ahelyett hogy itt szidod őket. kíváncsi leszek rád, hogy te milyen nyugdíjas leszel... Azt azért ne felejtsd, hogy sok minden, amit most élvezel, azt ők tették neked lehetővé. Köpj egyet és állj alá, mert kb. ennyit érdemel az írásod.

Nagykevély 2013.10.10. 15:07:06

Azért ebben sajnos sok igazság van. Köszönjük meg Jancsibácsinak.

Szelid sunmalac 2013.10.10. 15:08:46

@gergo: Errol beszelek Gergo! Edesapad 5 eve nyugdijas! A tobbseg enne ljoval korabban ment nyugdijba, es ne hidd azt, hogy korkedvezmennyel. Nem. Ugyanugy ledolgoztak az eletuket, mint edesapad! Raadasul edesapad utolso ot eve szamit, mig a korabban nyugdijbamenoknel mashogy szamitottak. Ne ezek az emberek vannak rossz korulmenyek kozt, onhibajukon kivul, es nem azert, mert valamit nagyon elcsesztek volna.

Nagykevély 2013.10.10. 15:12:24

@Szelid sunmalac (Vigyazat! Hamisitjak!):

A hatékonyságot amivel dolgoztak jól le lehet mérni azon a trágyadombon, amit ránk, fiatalokra hagytak 25 éve.
Amúgy persze gmk-ban meg fusiban húzták az igát.

Vu, de ja vu 2013.10.10. 15:30:39

Minek ír blogot olyan ember, aki híján van minden ismeretnek/tapasztalatnak???

Azért mert a média ezt sulykolja???

Az írás alapján egy fiatal suttyóra tippelek, aki nem hallott a tszcs-ről, a Kádár-érában tsz-ből öregen, kedvezmény nélkül nyugdíjassá váló, világ életében nehéz fizikai munkát végző parasztokról és parasztasszonyokról - most a szó régi értelmében.

A tsz-nyugdíjasok még a Kádár-érában is nevetséges nyugdíjat kaptak, pluszt csak az jelentett, hogy a tsz fennállásáig - gyk: ~rendszerváltásig - természetbeni juttatást is kaptak, így nyugdíjasként földet műveltek(!!!) és/vagy háziállatokat neveltek.

Van még jó pár munkahely, ahonnan nevetségesen alacsony nyugdíjjal távoztak az egész életüket végigdolgozó emberek. Ők azok, akiknek az 5 %-os nyugdíj-emelés is észrevétlen volt, mert nem mindegy, hogy 50 eFt 5%-a vagy 200 eFt 5 %-a az emelés mértéke...

Ezzel a gyökér általánosítással ezekbe az emberekbe sikerült belerúgni a Martens-bakanccsal, meg azokba, akiknek fiatalon derült ki valami súlyos betegsége, a 30 ezres rokinyugdíját a viktátor megadóztatta.

Jellemzően ezek a kisnyugdíjasok lopás helyett valamilyen könnyített munkából szeretnének pénzt szerezni, de ha kap is munkát, válogathat a fekete- vagy szürke foglalkoztatás között, mehet 12 órába kocsmába csaposnak, éjjeliőrnek... már ha van egyáltalán bármilyen munka a környéken. Az 1 millió új munkahely ugyanis általában elkerüli azokat, akiknek a legnagyobb szüksége lenne mellékállásra...

De nem kell félni: ha a blogíró megéli, valószínűleg őt is ugyanígy teherként fogja beskatulyázni a törekvő ifjúság türhő paraszt rétege - és most igen, a pejoratív jelentésre gondolok...

Szelid sunmalac 2013.10.10. 15:33:32

@Nagykevély: Igazad van! Mit is epitettek fel az osok? Semmit! Igazabol nekunk kene kezdenunk a barlangokbol es feltalalni a kereket!
Milyen hatekonysagrol beszelsz? Nagyapam szakacs volt tudoszanatoriumban. A betegek ettek, meggyogyultak, eltek. Nagyanyam pincer volt. Igen hatekonyan szolgalta ki az embereket, akkor pincernek lenni szakma volt. Masik nagyapam zenesz volt. Bizonyara nem volt hatekony, bar mar akkor is kulfoldre hivtak oket koncertezni. Masik nagyanyam uszodaban dolgozott.
Megis mit tudnal te mondani most innen, hogy melyik miert nem volt hatekony a munkajaban?

s 2013.10.10. 15:35:43

"Így viselkedik egy átlagos kisnyugger ha fizetni kell."
És így fogsz viselkedni te is. Az a pár év? Arra vered a taknyod, te kis buzi? Egy ruppótlam öreg fasz leszel te is, ne aggódjál.

"Azt hiszik hogy a vállalatok még mindig állami kézben vannak"
Miért? Tévednének? Te vagy a hülye, öreg harcos.

s 2013.10.10. 15:40:57

@tisztítottVihar: Kegy az. Majd meglátod, mire odakerülsz.

s 2013.10.10. 15:42:23

@gipsz.jakab: Bliccelési átalányt. Átalányban nem fizetsz. Ne mondjad nekem, hogy te nem így csinálod.

s 2013.10.10. 15:44:51

@tisztítottVihar: Azért lesz jó minekünk. 68 éves korunkig kell majd melóznunk, de az utolsó három évben már nem kell jegyet venni. Aranyélet.

s 2013.10.10. 15:51:10

@gergo: Tied mennyi lesz? Mert annyit nem bírsz dolgozni, hogy havi 40000 forintnál több legyen. Ezt most úgy mondom neked, hogy egy multinál tolom a bicajt, 50 körül vagyok, és 20 éven keresztül (vastagon) átlag feletti jövedelmem volt. Az állami nyugdíjam egy kalap szar lesz, ha nem lennének befektetéseim, el is mehetnék a retkes picsába. Persze így is, mert azt elkommunizálják, hogy zabálni adjanak a nálam szerencsétlenebb faszoknak.

s 2013.10.10. 16:02:46

@Minyimányi Monyó:

"Igy él a gazdag is, szegény is,
igy szenvedünk te is meg én is
s még jó, ha az ember haragja
nem az embert magát harapja,
hanem valaki mást,
dudás a fuvolást,
én téged és engemet te, -
mert mi lenne, mi történhetne,
ha mindig magunkba marna
az értelem iszonyu karma?"

József Attila

1933

Vu, de ja vu 2013.10.10. 16:05:02

@Nagykevély: A nagy kevélységedben elmondhatnád, hogy mit építettek a korodbeliek, amit az ősök tessék-lássék módon csináltak!!!

MÁV-, Honvéd-, BM Kórházak, szanatúriumok, tömegközlekedés- és az abban használt járművek (földalatti, 2-es 3-as metró, Ganz és Ganz-Mávag mozdonyok, villamosok, más járművek), oktatás, önellátó mezőgazdaság, hazai élelmiszerek és termékek (voltál katona? hányszor 2 évet bír el egy akkori surranó, miért bír két évet egy pár gyakorló, miért nem fakul és nyúlik a kék HM-es melegítő stb-stb)...

Gondolom hogy elvből nem ülsz Ikaruszra, csak Combinón utazol, leszálsz a vonatról, ha meglátod hogy nem Taurus húzza, hanem V43 (előtte V42, V41 és a dízelek) vagy Gigant, igénytelenség a 60-as évekből visszamaradt M44 tolatómozdony, élelmiszerből csak 'kínai' fokhagyma meg zöldség, szlovák tej, szlovák tokajival... és még sorolhatnám, mennyi mindent "nemcsináltak" a mai öregek, mennyi mindent "nemhasználnak" a mindennapokban:-(((

Mit tud felmutatni a mai Magyarország??? Hogy mi lettünk Európa legnagyobb hulladék-tárolója??? Mert ami pénzt hozhatna, az elsők között adták idegen kézbe, ahol csodák csodájára hasznot hozott, 'idegen kéz szerencsét hoz'??? Ha visszaadják magyar kézbe, újra veszteségessé válik???

Nem lehet, hogy genetikailag vagyunk képtelenek a politikai érdek és egomán értékrendünk miatt alkalmas vezetőt választani???

Én addig várok, amíg fideszék nem pártfuncit ültetnek Paksra, akkor eltűzök legalább 1000 km-re... Bár így is időzített bombák között élünk:-(((

s 2013.10.10. 16:07:09

@Szelid sunmalac (Vigyazat! Hamisitjak!): Nem írtak fasz blogokat munkaidőben. Ezért nem voltak hatékonyak, bár talán jobb is volt így. ;-)

s 2013.10.10. 16:09:12

"szlovák tej, szlovák tokajival"

Az magyar. Régi magyar.

micsoda? 2013.10.10. 16:38:15

"Azért sok kisnyugdíjas odatolja a 10 ezreseket a tizenéves unokája zsebébe, hogy megfinanszírozza a hétvégi bebaszást, de ha fizetni kell mikor a fogát húznák. Jajj de vonyít, hallgasd "

Te szerencsétlen posztiró. Azért teszi ezt a kisnyugdijas, hogy kapjon egy kis szeretetet mielött az otthonba kerül.

A sok okos bezzeg arról nem szól, hogy nagyon sok olyan nyugdijas van akinek l00, 150, sőt 200 felett van a nyugdija. Igen, mert bizonyára érintett valaki a családban.

Nap, mint nap kivagyunk téve a megalázó jeleneteknek, ami természetes az ilyen irások után. Arról, hogy nem interneteznek nem csak Ők tehetnek. Az biztos megköszöni a mai generáció, hogy az idős nyugdijas nem úgy tesz mint a német kortársa. Felnőtt a gyerek, menjen ahova akar, nem törödik vele.
Szégyen, hogy ilyen poszt megjelenhet!!!!!!

Henriette Ráczmolnár 2013.10.10. 16:41:33

lehetne írni egy hasonló, csak az eseti negatívumokat kiemelő cikkecskét a cuki kismamáról, aki ugyanúgy elsőbbséget követel mindenütt, ahol megjelenik, a sarkadra tolja a 300 ezer forintos babakocsiját ha nem ugrasz el előle, eléd áll a bolti sorban, az étteremben hagyja bömbölni a gyerekét, egyfolytában dohog azon, hogy neki nem segítenek (?), aki ugyancsak ingyen utazik a buszon, és a gyereke mindent megkap ingyen, amit egy "nyugger" + a közoktatás. és eközben kap adókedvezményt, csal. pótlékot, gyest vagy gyedet, ilyen-olyan juttatást, amikben csak az a közös, hogy szemben a leszólt "nyuggerrel" cuki kismama nem fizetett ezekért a juttatásokért semmiféle járulékot. gyakorlatilag az adófizetőkkel finanszíroztatott béranyagként működik, mert "a gyerek fontos". csak a járadékáért 40 évet dolgozott nyugger nem az? tényleg, egyszer már hasonlítsa össze valaki a nyugellátást és a gyerekesek ellátását, forrás és összeg szerint.
gusztustalan ország, ahol az időseknek fejére lehet olvasni, hogy még pofátlanul élnek, abból a kevésből, amit a társadalom az évtizedekig lenyúlt járulékaikból szíveskedik nekik most nagy kegyesen visszajuttatni.

Henriette Ráczmolnár 2013.10.10. 16:43:26

@Szelid sunmalac (Vigyazat! Hamisitjak!): szolíd szavak arra, mekkora szemétség ez a cikknek nevezett hányás.

Vu, de ja vu 2013.10.10. 16:44:26

@s: Értem én az iróniát, csak nem tudok mit kezdeni az emlékeimmel, amikor még szinte minden városnak volt saját tejüzeme, nem beszélve a cukor- és csokigyárakról...

A Begin Say sajna nem 'vót magyar:-(((

Taknyos gyerekként még rakosgattuk a kavicsot meg a 10 fillérest a Liszkó-völgyi munkás-vonat gőzöse elé... A lőszeren kívül semmi hasznosat nem csináltak ott??? Hogy ennyire le lehet fikázni azokat, akik ott dolgozták le az életüket - ezek szerint veszteséget veszteségre halmozva???

Egyes emberek vagy korosztályok rosszul ítélik meg azokat az időket... A Csepel Művek a '60-as évek végéig díjnyertes motorokat gyártott, nem hiszem hogy ha hagyják őket érvényesülni, nem tudtak volna tartósabb és jobb, innovatívabb terméket gyártani.

Az NDK-ban sem az 500-600-601-601S Trabant és a kb. ugyanennyi Wartburg-variáció volt a csúcs, prototipusként készült ott Lada-verő Waresz is, mint ahogy Magyarországon is gyártottak személyautót is, a fék pedig szinte mindig politikai és nem gazdasági ok volt...

Rosszul látom-e, ha azt mondom, most is politikai szempontok (is) akadályozzák az egészséges gazdaság-politikát, a direkt-irányítással, a kiirthatatlan korrupcióval (nem csak most, eddig is)?

Henriette Ráczmolnár 2013.10.10. 16:44:41

@Gera: de még mennyire. sőt, olyanok is vannak, akik síkhülyén élik le az életüket. a poszt szerzőjéhez hasonlóan

deruyter 2013.10.10. 16:51:05

Kissé elszaladt a ló a posztíróval. DE. Akár teccik akár nem abban igaza van itt néhány kommentelőnek, hogy bizony függetlenül attól, hogy szovjet erőszak hatására de mégiscsak egy adósság halmozó lepukkant országot hagytak a következő generációra. Úgy gondolom, hogy természetesen az elmúlt 23 év gazdasági eredményeikből kell csepegtetni a nyugdíjasoknak, de az eredmények nagyobb részét azoknál kellene hagyni, akik ezt megtermelték. Tehát azoknál is, akik azóta mentek nyugdíjba. Ráadásul már 1975 óta csökkennek a születések. Kérdem én miért lenne a minimálisnál többre érdemes egy olyen nyugdíjas, aki se félre nem tett öregkorára, se fel nem nevelt olyan gyereket, aki öregkorában támogatná. Mire számított???

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.10.10. 16:51:12

@tisztítottVihar:
Érdekes, amikor a mostani agresszív nyuggerek nyugdíja jön szóba, akkor az jön át, hogy " járulékfizetéssel szerzett jog", de amikor a mienk, akkor az, hogy "nem lesz miből"

Hát én leszarom, hogy a mostani nyuggerek miből kapják, az sem érdekel, ha nem kapják. Az én járulékom tegyék csak félre nekem.

(igen, vannak szüleim, nem, nem nyugdíjból élnek)

húzzad neki shakespeare 2013.10.10. 16:53:07

Hülyék nem csak a kisnyugdíjasok közt vannak!

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.10.10. 16:56:47

modoros!!!

hozzatennem, hogy a hulyeseg nem eletkorfuggo, viszont sajnos a seggfejek tovabb elnek

véres horror 2013.10.10. 17:01:49

@pneumónia: megakurvaanyád, az! Ennyi rühes gazembert, ahányan ti nyugdíjas-gyűlölők vagytok... egyszerűen nem értem, hogy az a sok vén ribanc, aki benneteket felnevelt, hogy tud most tükörbe nézni, ha még él.
Mert hogy életedben nem láttál még olyan nyugdíjast, aki tisztességgel végigdolgozott egy életet, az tuti.

micsoda? 2013.10.10. 17:01:52

Ilyen irás megjelenése után már azon sem csodálkoznék, ha megjelennek szervezett csoportok az idős emberek ellen. A megalázó megjegyzések már müködnek, mint a romáknál.

véres horror 2013.10.10. 17:03:07

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): remélem, te már éhendöglesz, mire a nyugdíjadra sor kerül! (bár a kedves szüleid is megérdemelnék, hogy utcára kerüljenek, amiért egy magadfajta tetvet felneveltek)

kela-bá 2013.10.10. 17:09:15

Javasolom a generációk között ellentéteket szítani akaróknak, hogy ügyeljenek arra, hogy a széklet-vizelet-pulzus rendbe legyen ! A többi részlet kérdés, majd meglátják. Azt kívánom, hogy mindnyájan érjék el a "nyugger" kort és élvezzék azt gyermekeik, unokáit társaságában. További szép napot!

Nagy Eszti 2013.10.10. 17:15:56

Egy kicsit most jól esett ezt vissza olvasni. Pont ma esett meg velem egy vegyes boltban, hogy egy előttem álló öreg hölgy MINDENEN, de tényleg mindenen zsörtölődött, főleg, hogy nincs elég kasszás, amiről ugye a főnökség tehet, nem szerencsétlen dolgozók. Aztán, miután megnyitottak egy másikat, rögtön áttolakodott, szó szerint nekem jött, majd miután látta, hogy csak harmadiknak ért be a célba, visszatolakodott, ezúttal szó szerint fellökött. Úgyhogy ezúton köszönöm a mögöttem álló Úrnak, hogy visszazavarta a másik sorba. Tudom, hogy hülye és önző emberek mindenhol és minden korosztályban/élethelyzetben vannak, de ez sok volt.

Nagy Eszti 2013.10.10. 17:20:21

@Henriette Ráczmolnár: Egyet értek veled. Azt hozzá tenném, hogy amikor könyvesboltban dolgoztam, akkor nem egy kismama a babakocsiban csempészte ki a könyveket a boltból és mielőtt valaki azt mondja, hogy biztos romák voltak, hát sajnos nem. Tapasztalatom szerint teljesen vegyes volt a felállás.

kakukk11 2013.10.10. 17:20:25

A posztot nem minősíteném, de tegyük már helyre a dolgokat. Sok munka NEM EGYENLŐ sok pénz. Az hogy valaki 40 évet dolgozott, becsülendő, de ha a fizetése a minimálbér volt, ne csodálkozzon rajta, hogy most minimálnyugdíjjat kap. A legviccesebbek a nyugdíjas közéleti személyek, akik jól éltek, amíg színházban játszottak/énekeltek/akármi, mert valszeg zsebbe kapták a pénzt/juttatásokat, amit persze szépen felélték, most meg sír a szájuk, hogy havi 50k a nyugdíjuk, és kenyéren meg vízen éltnek. Régen mikor pezsgőn és kaviáron éltek, nem jutott volna eszükbe félrerakni, áááhh, ahhoz IQ kell.
Illetve elb*szott dolog ez a nyugdíj rendszer, mert nem azt a pénzt kapod amit befizetsz. A jelenlegi nyugdíjasok több pénzt kapnak, mint ami a befizetéseik alapján "járna" nekik, a mai 20-30-40 évesek, meg töredék pénzt fognak csak kapni, mint ami "járna" nekik.

eMJe 2013.10.10. 18:17:40

komolyan írom, gratulálok a többségnek. talán nem csak olvasni kellene, hanem érteni is.

a posztoló nem az összes nyugdíjasról írt, hanem a "kisnyuggerről". lássuk be, valóban van egy ilyen réteg

gondolom a cigánybűnözés szón is fennakadtok, holott az sem az összes cigányról szól. TASZ-osok vagytok? :D:D:D

borzimorzi 2013.10.10. 18:41:46

@gergo: Lábrázást kapok ettől a "rendszerváltás vesztesei" dumától! Nem tűnik fel senkinek, hogy ugyanezek az emberek egyben a múlt rendszer nyertesei? Ők voltak azok, akik a múlt rendszerben vagy pocsékul dolgoztak, vagy jól, de túl keveset, úgyhogy csak fizetést kaptak, de az azzal egyenértékű munkát nem végezték el. Csak azért voltak a gyárkapun belül, mert a kapun kívüli munkanélküliség ellentétes volt a rendszer ideológiai alapvetésével. De mivel a munkájuk nem ért meg egy minimálbért sem, nem kellettek a kutyának sem a rendszerváltás után. Viszont egész addig eltartottuk őket a nagy semmiért! És eladósodott az ország azért, hogy ezek is fizetést meg kedvezményes lakáshitelt, távfűtést, buszbérletet kapjanak, és persze ingyenes oktatást óvodától az egyetemig, meg ingyenes eü-t önmaguknak és a gyerekeiknek is! Még, hogy a rendszerváltás vesztesei! A régi rendszer nyertesei!

Nem véletlen, hogy aki a múlt rendszerben is rendesen dolgozott és versenyképes szakismeretei voltak, azért a rendszerváltás után is kapkodtak. Hirtelen azon vette észre magát, hogy ötször annyit ér a munkája, mint addig.

Azok, akik a régi rendszerben csak azért alibiztek a munkahelyükön, mert az egyenlősdi miatt nem is lett volna értelme belehúzni, azok aztán koppantak kicsit a piacgazdaságban, de hamar felvették a tempót. Új szakmát tanultak vagy a régiben tökéletesítették magukat, és megéltek az új rendszerben is.

Azok, akiket kényszernyugdíjaztak a rendszerváltáskor, jellemzően egy kanyi vasat sem tudtak volna megkeresni egy valódi piacgazdaságban. Viszont nem elég, hogy egy elavult gazdasági konglomerátumot, egy csődtömeget hagytak a jövendő generációkra, még a tetejében azt is elvárják, hogy ennek fejében messze erőn felül költsünk a nyugdíjukra. Válság ide vagy oda.

Egyetlen egy réteg van Magyarországon, amelyet meg tudtunk védeni a válság negatív következményeitől. Ez a réteg: a nyugdíjasok. Mindenki más szívott, mint a torkos borz. Szívtak a gyerekesek, akiknek egyre többe kerül az "ingyenes" közoktatás, nem is beszélve a gyerekholmik kedvezményes ÁFÁ-jának eltűnéséről és az anyák munkahelyeinek védelméről. Szívtak a fiatalok, akik már csak vastag tandíjakért járhatnak egyetemre és utána is csak fizetés nélküli gyakornoki állásra számíthatnak. Szívtak a dolgozók, akiket 55% körüli elvonással sújt a kormány, és általában szívott mindenki, aki csak nem volt nyugdíjas.

Kaptunk érte legalább egy köszit? Messze erőn felül tartjuk el ezeket az embereket, nagyon sokuk sokkal több pénzt kap nyugdíjként, mint amennyit nettóban megkereshetne, ha ma a szakmájában dolgozna. De ez sem elég. Nem bizony!

Még-még-még! És jár-jár-jár!

Csoda, ha évente százezres nagyságrendben menekülnek külföldre a dolgozó, adófizető magyarok? Akiknek elegük van abból, hogy lassan a gyerekeik szájától is meg kell vonniuk a falatot, csak, hogy kényszerből fenntartsák ezt a nyugdíjas vircsaftot?

Üdv:
b

kukatr 2013.10.10. 19:05:55

@borzimorzi: Szinte mindent leírtál helyettem.

@Vu, de ja vu: Meg építettek lyukas panelházakat, rosszul szigetelt meleg vizes csövekkel (ehhez van egy bicskanyitogató sztorim), sört ittak termelés helyett a sörgyárban, újraolvasztották a kiöntött acélt mert nem volt vasérc, loptak a gyárból, és még lehetne sorolni az ÉPÍTŐ tevékenységet. Mellé kaptunk egy kis államadósságot is, mert a dübörgő szocializmus hitelből működött, csak mély hallgatás volt róla. Köszönjük szépen!
Fater érdekes dolgokat mesélt nekem arról az időszakról.

A poszt egy jól körülírható réteget ír le, én csak proliknak nevezem őket. A munkásosztály és a közalkalmazotti réteg lusta, képzetlen, tanulatlan része viselkedik így. Aki keményen dolgozott, az érdekes módon nem rinyál örök korára...

Vu, de ja vu 2013.10.10. 19:20:09

@borzimorzi: Ez marhaság!

A rendszerváltás vesztesei nem a lakosság kis halmaza, hanem mindazok, akik nem húztak hasznot a rendszerváltásból: aki nem kapott kárpótlási jegyet, vagy kapott, de eladta amikor szinte semmi értéke nem volt, olyannak aki tudta, hogy hamarosan nagyobb vásárlóereje lesz mint a nemzeti fizetőeszköznek. Vesztesek azok is, akik rommá dolgozták magukat hogy megrokkanva élvezhessék munkájuk gyümölcsét, miközben egy szűk réteg ennek a munka-gyümölcsének 99 %-át learatta. Vesztesei azok is, akik elhiszik, hogy ez valódi rendszerváltás volt és hogy ez értük történt: a francokat! A marakodás a koncért 23 éve folyik, miközben emberi kapcsolatok - munkahelyi, baráti és rokoni - mentek tönkre vagy sikkadtak el: mind vesztesek ezek, mert feladták az értékrendjüket, kiégtek, és még nincs vége...

Ami jár, az jár: én nem, de Te sem vagy birtokában annak, hogy megítélj másokat, akik '90 előtt dolgoztak. Akkor az volt az elvárt magatartás, hogy azt csinálja a megélhetésért amit akkor mondtak neki, most pedig Te is azt csinálod a megélhetésért, amit most mondanak Neked. Igaz ez akkor is, ha az a végrehajtó vagy, aki az utolsó rongyát is elveszi az adóstól, és igaz ez akkor is, ha valaki politikai gazdaságtant tanított egy főiskolán.

Az hogy az emberekben utólag megítélve helytelen nézeteket helyesnek állítottak be és ennek tudatában építették a kommunizmust, felépítették Dunaújvárost, Tiszaújvárost, semmit nem vesz el a munkájuk értékéből az, hogy a kommunista eszmétől vezérelt államhatalom döntése alapján kavarta a maltert, rakta a falat.

Szerinted ezeknek az embereknek a 40-50 éves munkája tényleg a szemétdombra való, azért mert nem most, hanem akkor csinálták???

Vagy azért, mert mostanra ezek ipari mementói lettek egy diktatúrának???

Akkor 30 év múlva ugyanilyen hazaáruló, semmittevő embernek számít majd az a vagyonőr, aki egy bizonyos személy érdekeltségében, aki politikai befolyásával visszaél, munkát végez???

Nincs erkölcsi joga senkinek ezeket az embereket negatív színben feltüntetni, és megkérdőjelezni a jogosultságukat, ha a maguk idejében eleget tettek a tőlük elvárt feladatnak. Slussz.

Vu, de ja vu 2013.10.10. 19:42:44

@kukatr: A poszt alapból dehonesztálóan fogalmaz MINDEN nyugdíjasról, aki panaszkodik.

Mint Borzimorzinak írtam, senki nincs abban a helyzetben, hogy ítélkezzen a '90 előtti időkben dolgozó és ez alapján nyugdíjjogosultságot szerző emberek fölött.

Nem tudom hogy mi rosszat tehettek egy tervező vállalatnál tényleges munkát végzők (nem a párttitkárokra gondolok), vagy a kivitelezésen dolgozó kőművesek, ha volt sör a kezükben, ha nem.

Az is egy téves általánosítás, hogy pl. a felsőoktatásban kizárólag csókos emberek gyerekei érvényesülhettek illetve az így szerzett diploma rendszerváltás után előnyt jelentett. Erre én magam vagy az egyik példa: nagyapámat '56-os tevékenységéért bebörtönözték, maszek fuvarosként birtokolt Opel teherautóját elkobozták. Sosem mentesítették vagy kártalanították, pedig csak egy haragosa hazugsága volt az alap az élete tönkretételének. Mégis felvettek katonai kollégiumba (nem kezdtem el), és utána mindenhová, ahova jelentkeztem. Egyszer sem vágták a fejemhez, sem az apáméhoz a nagyapám 'bűnét'. A fatert hívták a pártba is, de lelécelt a kiszes suliból, így maradt tmk-s villanyszerelő. Nem lett rinyáló nyugdíjas, előbb vitte el a rák, mint ahogy élvezhette volna a nyugodt életet. Tudom hogy mivel foglalkozott, fiatal szakmunkásként a vidék villamosításában dolgozott, ki tudja hány faluban lett villany a "lenézett" munkája nyomán... Pont ezért bántó a blog, mert ha nem is lehetett "kisnyugdíjas", évtizedek elteltével akad ember, bárki, aki meg meri kérdőjelezni a munkásságát, a munkája értelmét, miközben lehet valamelyik közeli rokona-felmenője pont az apámhoz hasonló nomád villanyszerelők révén tudta szögre akasztani a petróleumlámpáját... az egész téma, a nyugdíjasokról való csámcsogás, egyáltalán annak felvetése, hogy a társadalomnak a terhére vannak ezek az emberek a betegségeikkel, a rigolyáikkal, az nagyon szánalmas!!!

Mindenki nézzen magába, és ha úgy érzi hogy nincs igazam, menjen oda a nyugdíjas szüleihez vagy nagyszüleihez és köpje le őket... Mert ha én fogadom el a blogíró nézőpontját, akkor nincs az a nyugdíjas rokona neki se, akiről ne tudnék rosszmájúan nyilatkozni, hogy mennyire szánalmas, milyen élősködő a társadalom testén és mennyire nem érdemli meg azt amit kap...

borzimorzi 2013.10.10. 19:55:27

@Vu, de ja vu: Elég komoly logikai bukfenceket írkálsz, tudsz róla? Pl. az első bekezdésben ott van mindjárt az, hogy szemlátomást nem érted: aki csak nem nyert valamit egy eseményen (rendszerváltás, ingatlanpiac, valamely részvény drágulása stb.), az nem vesztett semmit. Ugyanott van, ahol volt. Nem vesztett. Csak nem is nyert.

Abban igazad van, hogy 23 éve a koncért folyik a marakodás, ebben egyetértek.

A szociálizmusban senki se rokkant bele abba, hogy túldolgozta magát. Akárki is mondta neked ezt, az hazudott, légy erős. Volt pár olyan munkás, aki munkahelyi balesetet szenvedett és emiatt rokkant meg, ilyen volt. De ilyen van ám Amerikában is, nem is kevés. Voltak sokkal többen olyanok, akik napi 2-3 dobozzal szívtak, aztán öreg korukra mindenféle érszűkületekkel meg fekélyekkel szenvednek, ha el nem patkoltak még tüdőrákban. De ezért nem a rendszer vagy annak váltása a hibás, ugyebár? Ahogy az emberi kapcsolatok is, ha tönkrementek, nem a politika miatt mentek tönkre, hanem azok miatt az emberek miatt, akiknek a politika fontosabb volt, mint a rokoni vagy baráti kapcsolataik...

Azt meg nem állítottam, hogy ezeknek az embereknek a munkája, mint írod, "a szemétdombra való". Azt viszont állítom, hogy az állam által felvett hitelekből messze több fizetést és juttatást kaptak, mint amennyi értéket a munkájukkal előállítottak. Most pedig nagyon sok több nyugdíjat kap, mint amennyit akkor keresne, ha a szakmájukban dolgoznána, és nem ám akkori, hajdani munkatempóban és munkamorállal, hanem a mostani elvárásoknak megfelelően! Viszont a nyugdíja, amely neki oly kevésnek tűnik, valójában - Tisztelet a kivételnek! - nemcsak annál több, mint amennyit ma kereshetne, hanem annál is, amivel a munkája során előállított hozzáadott értékkel valaha is hozzájárult az ország fejlődéséhez...

Ennek a belátásához viszont agyilag nem jutott el a nyugdíjasok 99%-a. Sőt, az aktívak zöme is inkább kivándorol, mint hogy magára vonja a hozzád hasonló hisztérikák haragját, akik alig várják, hogy valakit megbélyegezhessenek mint olyat, aki "tiszteletlen az idősekkel", hogy így a másik ledorongolása révén tűnhessenek ők maguk különbnek.

Gondolom, sokan belementek már ebbe a kis ügyi játszmádba, azért űzöd oly magabiztosan. De velem nem jön be a manipulációd, kár is próbálkozni.

Senki nem tudja ugyanis bebizonyítani, hogy azok az emberek, akik egy csődkupacot hagytak ránk, az utánuk következő generációkra, azok megérdemelnek minden tiszteletet és azt is, hogy messze erőn felül vállaljunk anyagi áldozatokat értük. Nem, nem érdemlik meg. Nyilván nem hagyhatjuk, hogy éhen haljanak, de azért a teljesítményért, amit nyújtottak, jóval kevesebb járna nekik. Például azok, akik kisnyugdíjas módjára nyafognak, de a felmenőiktől 2-3 lakó- és nyaralóingatlant örököltek össze az évek során, 50-100 millió forint értékben, szerintem egyáltalán nem szorulnak rá, hogy azoknak az adójából juttassunk nekik, akik alig a minimálbér felett keresnek és abból még 2-3 gyereket is nevelnek, és persze havi 10ezerért vesznek bérletet, nem ám ingyen utaznak...

Üdv:
b

gr82wök6ószfater 2013.10.10. 19:56:46

@gipsz.jakab: Gondolkozz már! Nem a fogyasztásunk a többszörös, hanem a fizetnivaló,,,:-(

borzimorzi 2013.10.10. 20:01:12

@Vu, de ja vu: Újabb logikai bukfenc. Az a rokonod, aki keményen dolgozott a falvak villamosításán, MÁR NEM ÉL! Vagyis ő az, akinek az érdemeire hivatkoznak azok, akik végigalibizték azt a 20-25 évet is, amíg egy munkahelyen dekkoltak, és kellemesen elkávézgattak, elsörözgettek érdemi munkavégzés helyett. Éppenséggel azoknak a kivételes embereknek, aki ténylegesen dolgoztak, azoknak tartozunk annyival, hogy nem tesszük lehetővé az alibizőknek, hogy az ő érdemeikre hivatkozva tartassák el magukat messze a saját érdemeiken és a társadalom teherbírásán felül!

Üdv:
b

borzimorzi 2013.10.10. 20:03:28

@borzimorzi: Bocsánat, helyesbítve:
Azt viszont állítom, hogy az állam által felvett hitelekből messze több fizetést és juttatást kaptak, mint amennyi értéket a munkájukkal előállítottak. Most pedig nagyon sok több nyugdíjat kap, mint amennyit akkor keresne, ha a szakmájában dolgozna, és nem ám akkori, hajdani munkatempóban és munkamorállal, hanem a mostani elvárásoknak megfelelően!

Vu, de ja vu 2013.10.10. 20:41:04

@borzimorzi: Megtisztelsz azzal, hogy képesnek tartasz 'játszmára', valójában nem vagyok manipulátor, csak máshogy látok és ítélek meg dolgokat. Lehet hogy van ekkora korkülönbség közöttünk, legalábbis remélem hogy az én korosztályom nem ennyire szigorú (nem tiszteletlen) a nyugdíjasok seregével szemben. Mindamellett vallom azt a nézetet, hogy a kor nem érdem, hanem állapot és a kornak önmagában csak annyi tisztelet jár, mint általában a többi embernek, az elismeréssel járó tiszteletet viszont ki kell érdemelni és ehhez még idősnek sem kell lenni... Visszaolvastam: eddig nem logikai bukfenc:-)

Én nem tudom megítélni, hogy a Kádár-rendszerben felvett kölcsönök és az ország teljesítőképessége hogyan viszonyul egymáshoz, de mint mondtam, aki végigdolgozta az életét, hogy kiérdemelje a nyugdíjat, azt nem lehet elvitetni az alapján, hogy Neked vagy másnak kételyei vannak a munkája valódi értéke alapján.

Emellett vannak száraz tények, ami szerint bizony épültek valódi értékek, számos eredményt elértek az élet különböző területén, eltérő tudományokban. Annak hogy mindehhez hitelt kértek és kaptak, jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy nem kizárólag a rendszer fenntartására fordították ezt a pénzt, összetehetnénk a két kezünket, ha relatíve arányos összegből annyi kutatást-fejlesztést tudnánk MA dotálni, mint a rendszerváltás előtt.

A száraz tények közé tartozik az is, hogy a nagy Szovjetunió érdekszférájába tartoztunk, nálunk nem sikerült elérni azt, mint ami miatt a csehek haragot tartottak, ugyanis minket '56-ban maga a SZU szállt meg, a konfrontáció eredménye a sok halálos áldozat mellett az eszmei nyomás enyhülése, ami miatt Magyarországról a '70-es évektől nemigen érte meg disszidálni, hacsak nem volt valaki izgága mozgalmár vagy kalandor. A csehek nem díjazták Kádár javaslatát - pedig illett volna - hogy a Varsói Szerződés erői vonuljanak be Csehszlovákiába, a Vörös Hadsereg helyett, így a Prágai Tavasz a magyarhoz képest elenyésző áldozattal járt, és rövid ideig tartó megszállással járt, szemben a mi több évtizedes orosz megszállásunkkal.

De visszakanyarodva az eredeti témához: a munkamorállal arányos volt az életszínvonal, így bár az építőipar jól fizetett, azért voltak tervek, amihez illett tartani magukat, akkor is ha sokan csak támasztották a lapátot. Össze kellene hasonlítani a szociális védőhálót is, ugyanis az állam közel sem fordított arányaiban akkora összeget szociális és jólléti kiadásokra, mint tette ezt a rendszerváltást nem sokkal megelőző időktől, egészen napjainkig, azon egyszerű oknál fogva, hogy ilyen kiadások a kötelező munkavállalás miatt elő sem fordulhattak. És mielőtt leszólod a kötelező munkát, hát legyél kicsit rugalmas és vesd össze azzal, hogy mennyi idő kellett, amíg a szociális segély folyósítását közmunka végzéséhez kötötték: nem látok sok különbséget a két rendszer értelme vagy értelmetlensége között. Régen az ilyen munkavégzést üzemen belüli munkanélküliségnek hívták és nem tartozott a vállveregetős kategóriába az, ha egy vállalatnál túl sok volt a munkahelyi tekergő, azaz nem tudtak neki értelmes munkát adni.

A mostani rendszer annyiban különbözik az akkoritól, hogy most is kölcsönből üzemel az ország, bárki bármit mond, az államadósság csak a kimondott szavakban csökken, de más források révén tovább nőtt az eladósodottság, miközben a rendszerváltás előtti időkkel szemben munkát sem tudnak adni...

Ez az igazi ön-tökönszúrás, mivel ha tetszik, ha nem, amikor elérik a nyugdíjkorhatárt az emberek, valamilyen címen így is-úgy is nyugdíjat kell folyósítani nekik... és igen: ők sem érdemlik meg. Csak kérdés az, hogy kinek a hibája: annak-e, aki az oktatást odáig züllesztette, hogy elenyésző a használható tudással rendelkező emberek száma, valamint olyan szinten amortizálták le az országot, hogy a jelenlegi miniszter-elnököt már akkor valamilyen intézetbe kellett volna zárni, amikor kiesett a száján az "egymillió új munkahely" kifejezés... aki ezt elhitte, azonnal meg kellett volna vonni a szavazati jogát.

Szóval: az igazi probléma nem a nyugdíjasok rinyálása. Nem is az, hogy a múlt rendszerben végzett munkájuk alapján túlzónak tűnő nyugdíjat kapnak. Hanem az, hogy ezek szerint Te sem, a blogíró sem vagytok képesek annyi pénzt keresni, amennyi mellett közömbös lenne számodra, hogy a szomszéd nyugdíjas alkesz köművesnek mennyi a nyugdíja... Én sem keresek eleget, de ezért nem azokat okolom, akik a legkevésbé felelősek ezért a helyzetért.

Nem, ne dögöljön meg a szomszéd tehene is...

Vu, de ja vu 2013.10.10. 20:55:02

@borzimorzi: Van egyáltalán valami közvetlen ismereted a múlt rendszerbeni elvárásokról, vagy csak hallottál innen-onnan ezt-azt és most téped szád???

Az hogy a fater nem élvezheti a nyugdíját, az sajnálatos, de a az igazság az, hogy a nyugdíjrendszer halála az, ha a nyugdíjas sokáig élvezi a nyugdíjat:-(((

Morbid dolog, de pl. a németek is szembesültek a magas életkor hátrányaival, amikor 20-25 évig kell folyósítani az ellátást, ugyanis a rendszer nem úgy volt kalkulálva, hogy a nyugdíjasaik 80-90 évig is elélnek majd.

Magyarországon a férfiak átlag-életkora 67 év vagy az alatti, ezért is pofátlanság kissé ennyire emelni a nyugdíj-korhatárt. A szórás miatt így sokan lesznek akik csak befizetnek, de nem érik meg a nyugdíjas kort, és lesznek akik bőven túlélik, de statisztikailag a be- és kifizetés egyenlege ~0-ra jön ki.

Azért, mert az én apán az előbbi kategóriába tartozik, nincs bajom azokkal, akik részesülnek ellátásban. Az se érdekel, hogy mivel érdemelték ki... na jó, politikus esetében 2 év köztársasági elnökséget kissé túlzásnak érzek.

Ha ezt veszem alapul, önmagában az hogy valaki 30 évig egyáltalán felkelt és bement a gyárba, hogy van-e valami meló mára, többet tett, mint SP nevű robot-'aláírógép'...

Nincs ezzel semmi gond. Ne irigykedj, próbáld a rendszert túlélni:-)

borzimorzi 2013.10.10. 21:05:02

@Vu, de ja vu: Sejtettem én, hogy mihelyt te a könnyzacsik ingerlését, én meg a szarkazmust hanyagolom, sikerül közös nevezőre jutnunk. Semmi kifogásom a tisztelet ellen, és az ellen sem, hogy járjon nyugdíj.

Az ellen van kifogásom, amikor egyesek az életkorukra hivatkozva messze több tiszteletet és nyugdíjat követelnek, mint amennyire valaha is rászolgáltak.

A problemcsik lényege az, hogy a megoldásához szükség lenne egy olyan csodálatos közbülső generációra, amelyik egyszerre képes az alábbi 3 dologra:

1.) Eltartja a nyugdíjasokat,
2.) Eltartja és felnevelik a saját gyerekeit, mégpedig családonként min. 2-3 gyereket, hogy a népesség ne fogyjon,
3.) Félretesz öregkorára annyit, hogy őt már majd ne kelljen a következő generációknak eltartaniuk. Attól kezdve már mondhatjuk, hogy mindenki takarékoskodjon magának öregkorára, nem kell nyugdíj, legfeljebb valami egész kevéske, mondjuk a mai ápolási díjnak megfelelő összegben, ahogy az ausztrálok csinálják.

De ez, ami ma megy, ez nem megy. Pláne nem úgy, hogy közben az Orbán-kormány két marokkal szórja az állampolgárságot boldog-boldogtalannak, HT magyaroknak és pénzes ukránoknak, ettől is szavazatokat remélve. Épp csak ez is a mi és utódaink kontójára megy. Ugyanis azok az ukránok, akik fizetnek egy kalap pénzt az állampolgárságért ma, meg a HT magyarok és egyebek, akik még állampolgárságot nyernek Orbánnak hála, azok 30 év múlva majd állampolgári jogon követelik a nyugdíjat meg az ingyenes eü-ellátást... Ott aztán egy fia kérdés nem lehet majd a tekintetben, hogy ugyan, miféle érdemeik vannak, amiért el kell tartanunk őket. Nyilvánvaló lesz ugyanis, hogy nulla, azaz NULLA ilyen érdem lesz.

Persze, ez már csak akadémikus kérdés. Mert mire ezek nyugdíjasok lesznek, már rég nem lesz itt egy darab adófizető se, ha ez így megy tovább...

Üdv:
b

borzimorzi 2013.10.10. 21:13:25

@Vu, de ja vu: Irigykedik a fene, én úgysem fogom megérni a nyugdíjas kort...

A rendszert viszont alighanem túl fogom élni, csak az a kérdés, hogy az összeomlását követő utcai harcokat sikerül-e majd túlélnem. Mert hogy ez így fenntarthatatlan még rövid távon is, az tutifix. 2014-15 körül elkezdenek nyugdíjba menni a Ratkó-gyerekek. Plusz elvándorolnak a jó dolgozó-jó adófizető emberek évente 100ezres nagyságrendben. 8-10 évig sem mehet ez így tovább, mert már most is csak vagy 1,7-1,8 millió SZJA-fizetőnk van. Legrosszabb esetben 4-5 év, vagy ha az elvándorlás felgyorsul, akár 3 év múlva is itt állhat Orbán 7-8 millió kiskorú, segélyes és nyugdíjas eltartandóval, épp csak nem lesz senki, aki eltartsa őket...

És nem sok olyan barom lesz, aki hitelez egy országot, amelyiknek szemlátomást nincsen kit adóztatnia, úgyhogy a hitel visszafizetése még csak nem is kétesélyes, hanem nyilvánvalóan esélytelen.

Üdv:
b

Vu, de ja vu 2013.10.10. 21:29:49

@borzimorzi: Ne legyél pesszimista, akármilyen mélyen vagyunk, biztos hogy van még lejjebb:-P

Legalábbis ha igazak a matek tételek...

Inkább elmondom két csalódásom történetét, okulásul (az egyik jó, a másik rossz):

1. Állítólag Einstein sziporkázta azt, hogy "A világon két dolog van, ami végtelen: a Világegyetem és az emberi butaság! ...Bár az elsőben nem vagyok biztos."
Kellemetlen, hogy ezt a szellemes mondást állítólag nem is mondta, csak neki tulajdonította egy emerikai humoralista...

2. Gyerekkorom óta nézem az ismeretterjesztő filmeket, mindig feldúlt, amikor Etiópiáról esett szó, vékony dongájú, pókhasú alultáplált gyerekek, seregnyi léggyel a szemükben, az éhhalál küszöbén...
Erre fel minap nézem a kedvenc sorozatomat, a Légikatasztrófákat, és azt mondja: a gép az Etióp állami légitársaság, az ETIHAD gépe...

WTF??? De hát akkor olyan nagy szegénység nem lehet, ha van repülőgépük, repterük meg kerozinjuk, nem??? A franc fog nekik ezután száraz kenyeret küldeni! Etessék meg végre a gyerekeket, akinek meg máshol van dolga, menjen kocsival: le se zuhan, meg akkor áll meg amikor akar.

A 3 pontos ötletedről meg annyit, hogy marhaság: ott volt Kánaán, az Úr adta megnemmondom melyik kiválasztott népének, most meg mégis ott rinyálnak egy keskeny földcsíkon, mer' ott se volt jó:-PPP

És nem kell kétségbe esni: ha nem lesznek adófizetők, politikusok akkor is lesznek... Embert még nem ettem, de ha nem lesz más...:-)))

borzimorzi 2013.10.11. 09:47:38

@Vu, de ja vu: Hát, ha ember nem is lesz, abban igazad van, hogy politikus az lesz...
Jó étvágyat, Olvtárs! Meg jó gyomrot hozzá! :-))
Üdv:
b

gipsz.jakab 2013.10.11. 12:02:42

@gr82wök6ószfater: tévecc... a fogyasztás is soxoros...

jol irtam

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2013.10.11. 19:03:17

@s: az enyém szinte semmi sem lesz, mert mire nyugdíjas lennék, addigra valószínűleg
1: nem ebben az országban fogok élni
2: meg fogok halni
3: nem lesz arra pénz, hogy nyugdíjat fizessenek belőle, így önellátásra fogok kényszerülni

A legjobb amúgy az, hogy az ember tudatosan készül az öregkorára. Ebben az a legszomorúbb, hogy már 30 évesen el kell kezdeni ehhez félrerakosgatni..

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2013.10.11. 19:08:03

@borzimorzi: elfelejtettem a rendszerváltás veszteseit idézőjelbe rakni. Írtam korábban, hogy befostak a változástól, gyorsan elmentek nyugdíjba - mert a biztos keveset választották a megmérettetés helyett - és most szar a nyugdíjuk.

Amit írtál, azzal nagyrészt egyet is értek.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.10.14. 14:17:15

@véres horror: Tudod az antiszociális írásod pont jó példája annak amit írtam. De kifejtenéd pontosabban hogy azért a "szerzett jogért" amiért a mostani nyuggerek százezer feletti nyugdíjt kapnak, azért a "magamfajta tetveknek", akik ezt a nyugdíjat jelenleg megkeresik miért csak az éhhalál jár majd szerinted?
Szerintem ezt a kérdést nem gondoltad át, és nem látsz tovább az "ELLOPTÁKAKOMMUNISTÁK" gondolkodásnál.
És tudod ha egy kérdés felvetése ekkora indulatokat kavar benned, el kellene gondolkoznod, hogy szakember segítségét kérd.
Addig is gondolkodj azon, hogy amíg a "magamfajta tetvek" befizetése tartja fent a rendszert, valóban jól jársz-e, ha éhendöglünk?
süti beállítások módosítása